Wydawca
- CIOP (5)
- Dom Wydawniczy Medium (4)
- Europex (1)
- Główny Instytut Górnictwa (1)
- Instytut Techniki Budowlanej (2)
- KaBe (3)
- Materiały niebezpieczne (1)
- MEDIUM (1)
- ODDK (61)
- Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej (1)
- POLCEN Spółka z o.o. (2)
- Politechnika Krakowska (1)
- Politechnika Łódzka (1)
- Politechnika Poznańska (4)
- Politechnika Śląska (3)
- Politechnika Wrocławska (1)
- PWN (1)
- SANNORT Sp.z o.o. (2)
- TARBONUS SP.z o.o. (11)
- WIEDZA I PRAKTYKA (5)
- Wydawnictwo Unimedia Sp.z o.o. (2)
Cena
Promocja
W księgarni internetowej Fachowa.pl oferujemy różnego rodzaju książki BHP i PPOŻ. Wśród nich znajdują się publikacje specjalistyczne dedykowane dla różnych grup zawodowych np. dekarzy, blacharzy, windziarzy, elektromonterów, elektroników czy elektryków, jak i danego typu zakładów pracy. Można u nas nabyć np. poradnik prowadzenia dokumentacji sanitarnej lub ocenę ryzyka zawodowego z zastosowaniem, arkusze identyfikacji zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych w cukierni czy akta dotyczące wypadków uczniowskich.
Oferowane książki BHP i PPOŻ pozwalają zadbać o bezpieczeństwo w miejscu pracy oraz opracować i wprowadzić niezbędne procedury, dzięki którym praca będzie przebiegała możliwie bezproblemowo. Pozwalają także zdobyć informacje dotyczących prawidłowego postępowania w razie wypadku oraz ocenę ryzyka w miejscu pracy.
Nasza księgarnia internetowa oferuje także publikacje specjalistyczne, takie jak “Audytowanie firm spożywczych”, “Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy” oraz wiele innych.
[Rządkowski J.]Miary bezpieczeństwa konstrukcji inżynierskich
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
22 zadania służby bhp – omówienie z komentarzem
rok wydania: 2022
ISBN: 978-83-8276-355-3
ilość stron: 88
format: B5
W książce szczegółowo omawiamy wszystkie 22 zadania służby bhp. Wyczerpujący katalog obowiązków i uprawnień służby bhp określa § 2 ust. 1 rozporządzenia o służbie bhp. Oznacza to, że pracodawca nie może nałożyć na służbę bhp innych, dodatkowych zadań, które nie zostały w nim wymienione. Wyjątkiem jest tu oczywiście pracownik zatrudniony przy innej pracy, któremu powierzono wykonywanie zadań tej służby.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Audyt wewnętrzny GHP, GMP, HACCP – poradnik praktyczny
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Audytowanie firm spożywczych – GMP/GHP, HACCP, jakość – wymagania, komentarz, metodyka
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Bezpieczeństwo żywności. Dokumentacja identyfikacji dostawców
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Bezpieczeństwo żywności. Dokumentacja identyfikacji odbiorców
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Bezpieczny transport towarów niebezpiecznych. Tom 3 - Niezbędnik praktyków ADR, RID, IMDG. ADR 2009-2010. Wykaz towarów niebezpiecznych
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Co każdy pracownik o ochronie przeciwpożarowej wiedzieć powinien?
ISBN | 9788378047759 |
Rok wydania | 2021 |
Liczba stron | 58 |
Oprawa | Miękka |
Autor | Sulestrowska Małgorzata |
1. Podstawowe defi nicje ................................................................................... 5
1.1. Czym jest pożar? ........................................................................................... 5
1.2. Jak powstaje pożar? ...................................................................................... 5
1.3. Najczęstsze przyczyny pożarów w zakładach pracy ................................. 6
2. Organizacja ochrony przeciwpożarowej w miejscu pracy ........................ 11
2.1. Klasyfi kacja i odporność pożarowa budynków ...................................... 11
2.2. Obowiązki pracodawcy w zakresie ochrony ppoż. ................................ 12
2.3. Drogi pożarowe i ewakuacyjne ................................................................. 13
2.3.1. Drogi pożarowe ................................................................................ 13
2.3.2. Drogi ewakuacyjne ........................................................................... 14
2.4. Instrukcje bezpieczeństwa pożarowego, znaki ewakuacyjne i oświetlenie awaryjne ................................................................................ 19
2.4.1. Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego ........................................ 19
2.4.2. Znaki ewakuacyjne i oświetlenie awaryjne ................................... 20
2.5. Strefy zagrożenia wybuchem..................................................................... 22
2.6. Prace niebezpieczne pod względem pożarowym ................................... 25
2.7. Podręczny sprzęt gaśniczy – rodzaje, zastosowanie, przeglądy ............ 26
2.7.1. Gaśnice .............................................................................................. 29
Gaśnica pianowa ......................................................................................... 29
Gaśnica proszkowa ..................................................................................... 30
Gaśnica CO2 (śniegowa) ............................................................................ 30
Gaśnica wodna mgłowa ............................................................................. 31
Gaśnica halonowa ....................................................................................... 31
2.7.2. Podział gaśnic ze względu na budowę ........................................... 32
2.7.3. Jak używać gaśnicy? ......................................................................... 32
2.7.4. Wyposażenie zakładów pracy w gaśnice ....................................... 37
2.7.5. Przeglądy konserwacyjne gaśnic .................................................... 38
2.7.6. Inny podręczny sprzęt gaśniczy ...................................................... 39
Koc gaśniczy ................................................................................................ 39
Spray gaśniczy ............................................................................................. 40
3. Urządzenia i instalacje przeciwpożarowe ................................................. 41
3.1.Wodociągowa instalacja przeciwpożarowa ............................................. 41
3.2.System sygnalizacji pożaru (SSP) ............................................................. 42
3.3.Stałe urządzenia gaśnicze (SUG) .............................................................. 43
3.4.Dźwiękowy system ostrzegawczy (DSO) ................................................. 44
3.5.Klapy oddymiające ..................................................................................... 45
3.6.Pasywne zabezpieczenia przeciwpożarowe ............................................. 45
4. Zachowanie podczas ewakuacji ................................................................. 47
4.1. Praktyczne sprawdzenie organizacji oraz warunków ewakuacji .......... 47
4.2. Co zrobić, gdy zauważymy pożar? ............................................................ 48
4.3. Podstawowe zasady bezpiecznej ewakuacji ............................................. 50
4.4. Niebezpieczne zjawiska podczas pożaru ................................................. 54
4.5. Pierwsza pomoc osobom poszkodowanym w pożarze ......................... 54
4.6. Podsumowanie ............................................................................................ 55
Załącznik. Znaki ewakuacyjne ....................................................................... 57
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
DOBÓR FILTRUJĄCEGO SPRZĘTU OCHRONY UKŁADU ODDECHOWEGO
W poradniku przedstawiono analizę zagrożeń pyłowych wraz z charakterystyką pyłów i skutkami ich oddziaływania na układ oddechowy. Omówiono filtrujący sprzęt ochrony układu oddechowego i jego znakowanie. Opisano również laboratoryjne metody oceny sprzętu oraz wpływ warunków użytkowania na jego właściwości ochronne.
ISBN: 83-88703-70-6
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dokumentacja sanitarna w transporcie środków spożywczych z komentarzem
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (instrukcje, zapisy – mała gastronomia) (z suplementem elektronicznym)
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (instrukcje, zapisy – sklep spożywczy) (z suplementem elektronicznym)
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni