Audyt wewnętrzny GHP, GMP, HACCP – poradnik praktyczny

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 90,00 zł 90.00
Cena netto: 85,71 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Wydawca: ODDK
Kod produktu: 15218

Opis

mgr inż. Marek R. Zadernowski (red.)

symbol: HAC770
objętość: 80 str.
format: A4
wydanie: 2004
ISBN: 83-71879-12-1
 
Obowiązek wdrażania systemów GMP, GHP i HACCP wynika z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wdrożone systemy zapewnienia jakości będą działały skutecznie i prawidłowo, jeżeli będą monitorowane, weryfikowane i regularnie doskonalone. Jednym z narzędzi pozwalających zrealizować wymienione cele są audyty wewnętrzne wdrożonych systemów.
Niniejsza książka prezentuje metody przeprowadzania audytów wewnętrznych w firmach spożywczych, niezależnie od ich wielkości i specyfiki. Autorzy starali się przedstawić zagadnienie audytowania w sposób jak najbardziej przystępny i zbliżony do realiów zakładów spożywczych. W praktycznych przykładach zaprezentowali różnorodne narzędzia i metody, które można wykorzystać do utrzymania, rozwijania i ciągłego ulepszania wdrożonych systemów, tak by mogły być one zastosowane zarówno w bardzo dużym zakładzie, jak i małej restauracji.
 
Spis treści:
Od autorów
  1. Systemy GMP, GHP, HACCP a wymagania prawne
    1. Ogólne zasady GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej)
    2. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) – analiza zagrożenia i krytyczny punkt kontroli
    3. Nowe zagadnienia prawne w odniesieniu do żywności
  2. Dobra Praktyka Produkcyjna/Wytwarzania (GMP) – niezbędnym warunkiem prawidłowo działającego systemu jakości
    1. GMP – wytyczne i zalecenia
    2. Definicje
      1. Rozdział I. Zarządzanie/zapewnienie jakości
      2. Rozdział II. Pracownicy
      3. Rozdział III. Pomieszczenia i urządzenia
      4. Rozdział IV. Dokumentacja
      5. Rozdział V. Produkcja
      6. Rozdział VI. Kontrola jakości
      7. Rozdział VII. Wytwarzanie i analizy na zlecenie
      8. Rozdział VIII. Skargi, reklamacje i wycofywanie produktu
      9. Rozdział IX. Inspekcje wewnętrzne (audyty wewnętrzne)
    3. Podsumowanie
  3. System HACCP
    1. Zasady systemu HACCP
    2. Sposoby interpretacji CCP
    3. Problemy przy wprowadzaniu analizy HACCP
    4. Problemy przy realizacji planów HACCP
    5. Audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP
      1. Audytorzy wewnętrzni
      2. Audytor wiodący, koordynator audytu wewnętrznego, audytorzy wewnętrzni
      3. Dobór audytorów wewnętrznych
      4. Wykształcenie audytorów wewnętrznych
      5. Szkolenia
      6. Audytowanie wewnętrzne
    6. Audytowanie GMP i GHP
      1. Audyty GMP
      2. Przykładowa tabela zagadnień i pytań do audytu GMP
      3. Przykład audytu GMP
      4. Audyty GHP
      5. Przykładowa tabela zagadnień i pytań do audytu GHP
      6. Przykład audytu GHP
    7. Audytowanie systemu HACCP
      1. Narzędzia bezpośrednie
      2. Narzędzia pośrednie
      3. Analiza odchyleń od limitów krytycznych
      4. Analiza parametrów technologicznych
      5. Analiza ilości reklamacji
      6. Audyty GMP i GHP
      7. Przykłady
    8. Przepisy dotyczące ochrony zdrowia
      1. Ustawy
      2. Rozporządzenia
    9. Spis rysunków
    10. Spis tabel
    11. Literatura

Zapisz się do Newslettera
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl