Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) – wytyczne dobrej praktyki higienicznej (wersja angielsko-polska)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 90,00 zł 90.00
Cena netto: 85,71 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Wydawca: ODDK
Kod produktu: 15207

Opis

dr hab. Małgorzata Wiśniewska, prof. UG (opracowanie)

symbol: HAC737
objętość: 100 str.
format: B5
wydanie: 1997
ISBN: 83-71878-86-9
 
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności. Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki – Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in. pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich praktycznego wykorzystania.

Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym. Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.
 
Spis treści:
WPROWADZENIE
  1. SEKCJA I – CELE
  2. SEKCJA II – ZAKRES, ZASTOSOWANIE I DEFINICJE
    1. ZAKRES
    2. ZASTOSOWANIE
    3. DEFINICJE
  3. SEKCJA III - PRODUKCJA PIERWOTNA
    1. HIGIENA OTOCZENIA
    2. HIGIENICZNA PRODUKCJA SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
    3. OBRÓBKA ŻYWNOŚCI, PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
    4. CZYSZCZENIE, UTRZYMANIE CZYSTOŚCI I HIGIENY PERSONELU PODCZAS PRODUKCJI PIERWOTNEJ
  4. SEKCJA IV – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE: PROJEKT I URZĄDZENIA
    1. LOKALIZACJA
    2. POMIESZCZENIA I LOKALE
    3. SPRZĘT
    4. URZĄDZENIA
  5. SEKCJA V – NADZOROWANIE OPERACJI PRODUKCYJNYCH
    1. NADZOROWANIE ZAGROŻEŃ ŻYWNOŚCI
    2. KLUCZOWE ASPEKTY SYSTEMÓW NADZOROWANIA HIGIENY
    3. WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOSTAW
    4. PAKOWANIE
    5. WODA
    6. ZARZĄDZANIE I NADZÓR
    7. DOKUMENTACJA I ZAPISY
    8. PROCEDURY WYCOFANIA
  6. SEKCJA VI – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – UTRZYMANIE I PRAKTYKI SANITARNE
    1. UTRZYMANIE I CZYSZCZENIE
    2. PROGRAMY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI
    3. SYSTEMY NADZORU NAD SZKODNIKAMI
    4. NADZÓR NAD ODPADAMI
    5. MONITOROWANIE SKUTECZNOŚCI
  7. SEKCJA VII – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – HIGIENA OSOBISTA
    1. STAN ZDROWIA
    2. CHOROBY I ZRANIENIA
    3. CZYSTOŚĆ OSOBISTA
    4. ZACHOWANIE PERSONELU
    5. OSOBY ODWIEDZAJĄCE
  8. SEKCJA VIII – TRANSPORT
    1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    2. WYMAGANIA
    3. KORZYSTANIE I UTRZYMANIE
  9. SEKCJA IX – INFORMACJA O PRODUKCIE I ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTA
    1. IDENTYFIKACJA PARTII
    2. INFORMACJA O PRODUKCIE
    3. ZNAKOWANIE
    4. EDUKACJA KONSUMENTA
  10. SEKCJA X – SZKOLENIE
    1. ŚWIADOMOŚĆ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
    2. PROGRAMY SZKOLENIOWE
    3. INSTRUKTAŻ I NADZÓR
    4. SZKOLENIA ODNAWIAJĄCE
  11. ZAŁĄCZNIK:
    1. SYSTEM ANALIZY ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNY PUNKT KONTROLNY (HACCP) ORAZ WYTYCZNE JEGO STOSOWANIA

Zapisz się do Newslettera
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl