Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) – wytyczne dobrej praktyki higienicznej (wersja angielsko-polska)
- zapytaj o produkt
- poleć znajomemu
-
Zadzwoń i zamów telefonicznie
+48 735 975 932
Opis
dr hab. Małgorzata Wiśniewska, prof. UG (opracowanie)
symbol: HAC737Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym. Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.
- SEKCJA I – CELE
- SEKCJA II – ZAKRES, ZASTOSOWANIE I DEFINICJE
- ZAKRES
- ZASTOSOWANIE
- DEFINICJE
- SEKCJA III - PRODUKCJA PIERWOTNA
- HIGIENA OTOCZENIA
- HIGIENICZNA PRODUKCJA SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
- OBRÓBKA ŻYWNOŚCI, PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
- CZYSZCZENIE, UTRZYMANIE CZYSTOŚCI I HIGIENY PERSONELU PODCZAS PRODUKCJI PIERWOTNEJ
- SEKCJA IV – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE: PROJEKT I URZĄDZENIA
- LOKALIZACJA
- POMIESZCZENIA I LOKALE
- SPRZĘT
- URZĄDZENIA
- SEKCJA V – NADZOROWANIE OPERACJI PRODUKCYJNYCH
- NADZOROWANIE ZAGROŻEŃ ŻYWNOŚCI
- KLUCZOWE ASPEKTY SYSTEMÓW NADZOROWANIA HIGIENY
- WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOSTAW
- PAKOWANIE
- WODA
- ZARZĄDZANIE I NADZÓR
- DOKUMENTACJA I ZAPISY
- PROCEDURY WYCOFANIA
- SEKCJA VI – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – UTRZYMANIE I PRAKTYKI SANITARNE
- UTRZYMANIE I CZYSZCZENIE
- PROGRAMY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI
- SYSTEMY NADZORU NAD SZKODNIKAMI
- NADZÓR NAD ODPADAMI
- MONITOROWANIE SKUTECZNOŚCI
- SEKCJA VII – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – HIGIENA OSOBISTA
- STAN ZDROWIA
- CHOROBY I ZRANIENIA
- CZYSTOŚĆ OSOBISTA
- ZACHOWANIE PERSONELU
- OSOBY ODWIEDZAJĄCE
- SEKCJA VIII – TRANSPORT
- POSTANOWIENIA OGÓLNE
- WYMAGANIA
- KORZYSTANIE I UTRZYMANIE
- SEKCJA IX – INFORMACJA O PRODUKCIE I ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTA
- IDENTYFIKACJA PARTII
- INFORMACJA O PRODUKCIE
- ZNAKOWANIE
- EDUKACJA KONSUMENTA
- SEKCJA X – SZKOLENIE
- ŚWIADOMOŚĆ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
- PROGRAMY SZKOLENIOWE
- INSTRUKTAŻ I NADZÓR
- SZKOLENIA ODNAWIAJĄCE
- ZAŁĄCZNIK:
- SYSTEM ANALIZY ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNY PUNKT KONTROLNY (HACCP) ORAZ WYTYCZNE JEGO STOSOWANIA