Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4–6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia (z suplementem elektronicznym)
- zapytaj o produkt
- poleć znajomemu
-
Zadzwoń i zamów telefonicznie
+48 735 975 932
Opis
Barbara Jackiewicz
symbol: HAC361eW poradniku m.in.:
- rola poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być dostarczane organizmowi z pożywieniem, przemiany, jakim ulegają w organizmie człowieka, oraz sposób, w jaki są one wykorzystywane,
- ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat), czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu,
- praktyczne wskazówki, jak ułożyć jadłospis dla dzieci zdrowych żywionych w przedszkolu, w tym produkty zamienne,
- zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym,
- przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej,
- przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat) z praktycznymi uwagami.
Dołączony do książki suplement elektroniczny w łatwy i intuicyjny sposób pomoże ułożyć jadłospis w przedszkolach, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej. To ogromna pomoc w prawidłowym ustalaniu norm żywnościowych dla dzieci:
- zawiera bazę składników, przykładowych dań oraz jadłospisów,
- umożliwia dodanie nowych produktów i dań,
- ułatwia przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów – informuje, gdy ułożony jadłospis nie spełnia wymaganych norm zawartości podstawowych składników (np. białek, węglowodanów, tłuszczów itp.),
- umożliwia wydruk gotowych jadłospisów, szczegółowego raportu z informacją o wartościach odżywczych i energetycznych danych potraw, a także listy zakupów.
Wstęp
- Składniki chemiczne ustroju człowieka a składniki pożywienia.
- Co warto i należy wiedzieć o węglowodanach, tłuszczach, białkach, witaminach i związkach mineralnych oraz ich funkcjach w organizmie człowieka.
- Trawienie pokarmów w organizmie człowieka.
- Ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat), czyli co należy wiedzieć aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu i nie tylko.
- Praktyczne wskazania przy układania jadłospisu dla dzieci zdrowych żywionych w przedszkolu.
- Przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasad systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym.
- Od czego praktycznie zacząć układanie jadłospisu dla dzieci w wieku 4-6 lat.
- Przykład jadłospisu składającego się z 5 posiłków z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej – porcja dla jednego dziecka.
- Przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie.
- Przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat).