Kategorie
Wydawca
- AGENCJA PROMOCJI ZIELENI (1)
- ATUT (1)
- Buchmann (1)
- C.H. BECK (1)
- CeDeWu (2)
- CZARNE (3)
- DIFIN (5)
- Dom Wydawniczy PWN (1)
- Dorling Kindersley (2)
- Drewsmol (1)
- Editions Spotkania (1)
- Edra Urban & Partner (2)
- EGROS (1)
- FNCE (1)
- graf_ika (1)
- Hortpress (1)
- IMUZ (1)
- Instytut Technologiczo - Przyrodniczy (1)
- JEDNOŚĆ (1)
- KaBe (3)
- Kropka (1)
- MEDPHARM (2)
- MULTICO (4)
- Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej (1)
- Papilon (1)
- PASCAL (1)
- Politechnika Białostocka (1)
- PUBLICAT (3)
- PURANA (2)
- RM (1)
- SBM (2)
- SCHOLAR (3)
- SGGW (2)
- SGGW1 (8)
- Stowarzyszenie im. Stanisława Brzozowskiego (1)
- Taschen (2)
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (11)
- Uniwersytet Zielonogórski (1)
- William Collins Books (1)
- WNT (2)
- Wolters Kluwer (19)
- WU Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy (2)
- Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego (2)
- Wydawnictwo akademii rolniczej w Poznaniu (1)
- Wydawnictwo Dialog (1)
- Wydawnictwo Krytyki Politycznej (1)
- Wydawnictwo Naukowe PWN (33)
- Wydawnictwo Naukowe UMK (2)
- Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu (1)
- Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego (1)
- Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (13)
- Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (3)
- WYTWÓRNIA (1)
Cena
-
od
do
Promocja
Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka
Autor: Stanisław Urban (red.)
ISBN: 978-83-7695-408-0
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 276
Format: B5
Oprawa: Miękka
Niniejsza publikacja w zamierzeniu autorów ma być podręcznikiem z przedmiotów agrobiznes i biobiznes. Uwzględniono w niej: teorię agrobiznesu, jego główne zasoby, podmioty agrobiznesu, najważniejsze kierunki produkcji rolnej, problemy współpracy podmiotów agrobiznesu, jego rozwój, a także podstawową wiedzę o biobiznesie. Niektóre z omawianych w niej zagadnień znano już wcześniej − jako części składowe ekonomiki rolnictwa czy ekonomiki przemysłu spożywczego, w prezentowanym podręczniku przedstawiono je jednak w nowym ujęciu − jako elementy składowe agrobiznesu. Część rozdziałów książki poświęcono też aktualnym kwestiom, np. teorii agrobiznesu, wiejskim gospodarstwom domowym w agrobiznesie, postępowi rolniczemu, zmianom w agrobiznesie i biobiznesie.
Wstęp 11
Rozdział 1. Podstawy teoretyczne agrobiznesu 13
1.1. Pojęcie agrobiznesu 13
1.2. Inne określenia agrobiznesu 17
Rozdział 2. Pierwszy agregat agrobiznesu – zaopatrzenie 20
2.1. Charakterystyka podstawowych środków produkcji i usług wykorzystywanych w procesach produkcyjnych w rolnictwie i przemysłowym przetwórstwie surowców rolniczych 21
2.2. Przedsiębiorstwa produkujące nawozy mineralne jako podstawowe podmioty na rynku środków produkcji rolnej 22
2.3. Przemysł wytwarzający środki ochrony roślin i jego rola w zaopatrzeniu gospodarstw rolnych 24
2.4. Zaopatrzenie rolnictwa w ciągniki, maszyny, urządzenia i narzędzia rolnicze jako ważne ogniwo agrobiznesu 27
2.5. Przemysł paszowy jako element pierwszego agregatu agrobiznesu 28
2.6. Działalność doradcza i szkoleniowa jako przykład działalności usługowej w pierwszym agregacie agrobiznesu 29
2.7. Wybrane zagadnienia dotyczące sfery zaopatrzenia w środki produkcji i usługi w przemyśle spożywczym 29
Rozdział 3. Drugi agregat agrobiznesu – rolnictwo 33
3.1. Rys historyczny rozwoju rolnictwa 33
3.2. Przyrodnicze i społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju rolnictwa 36
3.2.1. Czynniki przyrodnicze wpływające na gospodarkę rolną 37
3.2.2. Czynniki społeczno-ekonomiczne wpływające na rozwój rolnictwa 40
3.3. Systemy rolnicze i ich wpływ na funkcjonowanie agrobiznesu 42
3.4. Produkcyjne i pozaprodukcyjne funkcje rolnictwa 43
Rozdział 4. Trzeci agregat agrobiznesu – przetwórstwo surowców rolniczych żywnościowych i nieżywnościowych 46
4.1. Charakterystyka sektora przetwórczego 46
4.2. Stan przemysłu rolno-spożywczego w Polsce 50
Rozdział 5. Ziemia w agrobiznesie jako podstawowy zasób i środek produkcji reprezentujący warunki przyrodnicze 59
5.1. Ogólnoekonomiczna charakterystyka ziemi jako czynnika produkcji rolnej 59
5.2. Geodezyjna powierzchnia użytków rolnych i jej zmiany 60
5.3. Rolnicze wykorzystanie użytków rolnych 64
Rozdział 6. Ludzie w agrobiznesie 76
6.1. Czynnik ludzki w teorii ekonomii 76
6.2. Potencjał ludzki w przedsiębiorstwach agrobiznesu i gospodarstwach rolnych 77
6.3. Aktywność ekonomiczna ludności wiejskiej 85
6.4. Pomiar zasobów i nakładów pracy w rolnictwie 87
6.5. Wydajność pracy 90
6.6. Dochody w rolnictwie 92
Rozdział 7. Kapitał w agrobiznesie 97
7.1. Kapitał finansowy 97
7.2. Kapitał rzeczowy 99
7.2.1. Środki trwałe 99
7.2.2. Środki obrotowe 104
Rozdział 8. Produkcja roślinna jako podstawowy kierunek produkcji w agrobiznesie 108
8.1. Rodzaje produkcji roślinnej oraz charakterystyka grup użytkowych roślin w polowej produkcji roślinnej 108
8.2. Organizacyjne aspekty prowadzenia produkcji roślinnej w gospodarstwach rolnych 113
8.3. Wybrane zagadnienia uprawy roli i roślin 115
Rozdział 9. Produkcja zwierzęca w agrobiznesie 121
9.1. Główne kierunki produkcji zwierzęcej i podstawowe rasy zwierząt 121
9.2. Tendencje w rozwoju produkcji żywca rzeźnego w Polsce po 1990 roku – główne trendy, cykliczność i sezonowość 124
9.3. Podstawowe wielkości określające stan pogłowia 129
9.4. Produkcja mleka 130
Rozdział 10. Rolnictwo wielostronne i specjalistyczne 137
10.1. Koncentracja, specjalizacja i uproszczenie w rolnictwie 137
10.2. Wielostronność produkcji w rolnictwie 140
10.3. Rolnictwo wyspecjalizowane czy wielostronne 142
Rozdział 11. Rolnictwo ekologiczne 144
11.1. Historia powstania rolnictwa ekologicznego 144
11.2. Rolnictwo ekologiczne – podstawowe pojęcia 145
11.3. Cele i zasady działania rolnictwa ekologicznego 147
11.4. Elementy składowe rolnictwa ekologicznego 149
11.4.1. Akty prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym 149
11.4.2. System certyfikacji i akredytacji 149
11.4.3. Ujednolicone zasady handlu międzynarodowego produktami ekologicznymi 150
11.5. Dofinansowanie do rolnictwa ekologicznego 151
11.6. Ekologiczne metody produkcji 152
11.7. Przestawienie gospodarstw na produkcję ekologiczną 154
11.7.1. Uprawa roślin 155
11.7.2. Chów i hodowla zwierząt 156
11.8. Wydajność upraw ekologicznych 157
11.9. Możliwości i zagrożenia dla rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 158
Rozdział 12. Baza surowcowa przemysłu spożywczego 161
12.1. Definicja bazy surowcowej i jej zadania 161
12.2. Baza surowcowa produktów roślinnych 163
12.3. Cechy bazy surowcowej 164
12.4. Baza surowcowa produktów zwierzęcych 165
12.5. Czynniki wpływające na rozwój bazy surowcowej roślinnej 166
12.6. Czynniki wpływające na rozwój bazy surowcowej zwierzęcej 168
12.7. Pobudzanie rozwoju bazy surowcowej 169
Rozdział 13. Postęp rolniczy jako czynnik rozwoju agrobiznesu 172
13.1. Definicja postępu rolniczego 172
13.2. Postęp biologiczny 173
13.3. Postęp techniczny 173
13.4. Postęp organizacyjny 176
13.5. Postęp technologiczny 176
13.6. Inne rodzaje postępu rolniczego 177
13.7. Proces wdrażania postępu rolniczego 177
13.8. Upowszechnianie postępu rolniczego 179
Rozdział 14. Gospodarstwo rolne jako organizacja gospodarcza i społeczna 183
14.1. Definicja gospodarstwa rolnego i przedsiębiorstwa 183
14.2. Rodzaje gospodarstw rolnych 185
14.3. Przedsiębiorstwo rolne 187
14.4. Składniki gospodarstwa rolnego 188
14.5. Gospodarstwo rolne rodzinne jako organizacja społeczna 190
Rozdział 15. Wiejskie gospodarstwo domowe w agrobiznesie 192
15.1. Gospodarstwo domowe 192
15.2. Wiejskie gospodarstwa domowe 195
15.3. Funkcje wiejskich gospodarstw domowych 201
15.4. Turystyka wiejska jako przykład łączenia funkcji gospodarczych i społecznych wiejskich gospodarstw domowych 203
Rozdział 16. Otoczenie agrobiznesu i jego znaczenie 210
16.1. Istota otoczenia 210
16.2. Otoczenie rynkowe (marketingowe) agrobiznesu 211
16.3. Otoczenie instytucjonalne agrobiznesu 212
16.4. Otoczenie środowiskowe agrobiznesu 219
Rozdział 17. Procesy integracyjne w agrobiznesie 221
17.1. Podstawowe formy integracji w skali makro- i mikroekonomicznej 221
17.2. Korzyści i problemy związane z integracją 224
17.3. Stopień zaawansowania procesów integracyjnych w polskim agrobiznesie – ocena poziomu integracji i kierunki jej rozwoju 225
Rozdział 18. Tendencje do zmian w agrobiznesie i czynniki je warunkujące 231
18.1. Agrobiznes w warunkach globalizacji 232
18.2. Serwicyzacja jako czynnik warunkujący zmiany w agrobiznesie 233
18.3. Rozwój agrobiznesu a koncepcja zrównoważonego rozwoju 235
18.4. Postęp naukowo-techniczny i innowacje w agrobiznesie 236
18.5. Nowoczesne procesy i modele integracyjne w agrobiznesie 238
18.6. Zmiany instytucjonalne i organizacyjne w agrobiznesie 239
Rozdział 19. Biobiznes i jego elementy 242
19.1. Bioekonomia, biogospodarka, biobiznes – aparat pojęciowy 242
19.2. Przykłady produktów biotechnologicznych w rolnictwie, medycynie i kosmetologii 246
19.3. Czynniki rozwoju biogospodarki 251
19.4. Stan i perspektywy rozwoju biogospodarki i biobiznesu w Polsce 256
Literatura 259
Spis rysunków 273
Spis tabel 275
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Amatorska hodowla wybranych gatunków ssaków
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Analiza i optymalizacja metod klasyfikacji siedlisk i kryteriów oceny rekultywacji leśnej na wybranych terenach pogórniczych w Polsce
wyd. 1, 2010,
214 str
format B5,
oprawa miękka
ISBN 978-83-60633-37-3
pod redakcją Marcina Pietrzykowskiego
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Analiza instrumentalna dla studentów kierunków Rolnictwo i Ochrona środowiska
wyd. 1, 2013,
306 str
format B5,
oprawa miękka
ISBN 978-83-60633-85-4
autor Florian Gambuś, Jerzy Wieczorek
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Anatomia drewna
Skrypt pt. Anatomia drewna jest przeznaczony dla studentów technologii drewna i leśnictwa oraz dla pracowników przemysłu drzewnego i leśnego. Wprawdzie obecnie nie brakuje obszernych podręczników z zakresu botaniki i anatomii drewna, zwłaszcza napisanych w języku angielskim i niemieckim, jednak zaznacza się brak opracowań będących syntetycznym wprowadzeniem w świat roślin drzewiastych, umożliwiających szczegółowe poznanie i zrozumienie budowy oraz funkcji komórek i tkanek tworzących drzewa.
Celem niniejszej publikacji jest przeto zapełnienie istniejącej luki. W skrypcie zostały poruszone wszystkie istotne zagadnienia z dziedziny anatomii drewna. Po przestudiowaniu poszczególnych rozdziałów czytający powinien uzyskać wystarczająco obszerny zasób wiadomości dotyczących „tajemnicy” budowy anatomicznej tkanki drzewnej.
ISBN: 978-83-67112-64-2
Rok wydania: 2023
Rok premiery: 2002
Wyd. 3
Strony: 162
Wersja papierowa: oprawa miękka
Format: B5
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Diagnostyka silników pojazdów rolniczych
Monografia stanowi kompendium aktualnej wiedzy na temat obsługi technicznej jednostek napędowych w pojazdach rolniczych. Na 306 stronach autorzy charakteryzują i bogato ilustrują zagadnienia związane z diagnostyką silników.
Wydawnictwo | Wydawnictwo Muzyczne POLIHYMNIA sp. z o.o. |
Autor | Sławomir Juściński, Zdzisław Chomik |
Data wydania | 2018 |
Miejsce wydania | Lublin |
ISBN | 978-83-63761-94-3 |
Format | B5 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 306 |
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Eksploatacja układów wtrysku Common Rail w ciągnikach
Niniejsza publikacja jest przeznaczona dla uczniów i studentów kierunków związanych z techniką rolniczą, nauczycieli, pracowników, a także pomocna w kształceniu podyplomowym i wszystkim tym, którzy zajmują się postępem naukowo-technicznym w rolnictwie.
W monografii zostały przedstawione układy wtryskowe stosowane w ciągnikach rolniczych, obsługiwanie techniczne związane z diagnostyką niesprawności, regulacją oraz oprzyrządowaniem warsztatowym. Książka zawiera kolorowe ilustracje.
Wydawnictwo | Libropolis |
Autor | Zdzisław Chomik |
Data wydania | 2019 |
Miejsce wydania | Lublin |
ISBN | 978-83-65943-13-2 |
Format | B5 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 184 |
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Ewolucja rynku ziemi rolniczej w Polsce
Autor: Renata Marks-Bielska
Wydawca: Wydawnictwo UWM
Rok wydania: 2020
Wydanie: I
Stron: 238
Format: 170 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-8100-223-3
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Fitopatologia leśna oprawa twarda
W 1960 r. ukazała się Fitopatologia leśna prof. zw. dr. Karola Mańki, pierwsze tego typu opracowanie w historii polskich nauk leśnych. Duże zainteresowanie oraz zapotrzebowanie środowiska leśników praktyków oraz kształcących się do pełnienia tego zawodu wpływały na przygotowywane kolejne wydania uzupełniane oraz aktualizowane. Przez ponad pół wieku podręcznik był źródłem wiedzy o chorobach drzew leśnych i parkowych, bardzo przydatnym, rzetelnym, na wysokim poziomie naukowym. Opisywał symptomy i sprawców chorób, głównie infekcyjnych, warunki sprzyjające ich występowaniu, a także metody oraz środki zapobiegania
i zwalczania.
Nowy, wieloautorski podręcznik akademicki kontynuuje koncepcję merytoryczną oraz ideową poprzednich wydań, jest oparty na współczesnej wiedzy naukowej zawartej w polskich i zagranicznych publikacjach oraz doświadczeniu praktycznym fitopatologów. Został przygotowany przez liczny zespół pracowników naukowych – specjalistów zajmujących się różnymi aspektami teoretycznymi i praktycznymi chorób drzew, którzy reprezentują wiele placówek naukowych w kraju. Szczególnie cenne i pożyteczne dla leśników oraz służb ochrony lasu i przyrody mogą być informacje o nowych chorobach, które dopiero niedawno pojawiły się w naszych lasach oraz o groźnych chorobach, dotkliwie niszczących drzewostany w ekosystemach leśnych Europy, które z dużym prawdopodobieństwem mogą wystąpić również w Polsce.
- Autorzy: Małgorzata Mańka, Andrzej Grzywacz
- Format: 17.0x24.0
- Objętość: 690
- Oprawa: twarda
- Rok wydania: 2023
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Przedmowa
CZĘŚĆ PIERWSZA
I. Przedmiot i gospodarcze znaczenie fitopatologii leśnej
II. Zarys historii fitopatologii leśnej
III. Pojęcie, istota i klasyfikacja chorób roślin
IV. Symptomologia
4.1. Wprowadzenie
4.2. Ogólny podział objawów chorobowych
4.3. Szczegółowy podział objawów chorobowych
4.3.1. Wprowadzenie
4.3.2. Więdnięcia
4.3.3. Przebarwienia
4.3.4. Nekrozy
4.3.5. Zniekształcenia
4.3.6. Rany
4.3.7. Wydzieliny
V. Etiologia
5.1. Abiotyczne czynniki chorobotwórcze
5.1.1. Wprowadzenie
5.1.2. Klimat
5.1.3. Niska temperatura
5.1.4. Wysoka temperatura
5.1.5. Susza – deficyt wody
5.1.6. Nadmiar wody
5.1.7. Opady atmosferyczne
5.1.8. Wiatr
5.1.9. Niedobór lub nadmiar składników pokarmowych
5.1.10. Emisje substancji przemysłowych
5.1.11. Erozje i ruchy masowe
5.1.12. Zaburzenia pola elektromagnetycznego
5.2. Biotyczne czynniki chorobotwórcze
5.2.1. Wprowadzenie
5.2.2. Virus – Wirusy
5.2.3. Bacteria – Bakterie
5.2.4. Patogeny roślin z królestwa Protozoa
5.2.5. Patogeny roślin z królestwa Chromista
5.2.6. Patogeny roślin z królestwa Fungi (Mycota)
5.2.7. Pasożytnicze rośliny nasienne
5.2.8. Nematoda – Nicienie
VI. Proces chorobowy roślin i jego uwarunkowania
6.1. Wprowadzenie
6.2. Rola rośliny gospodarza w procesie chorobowym
6.3. Rola patogena w procesie chorobowym
6.3.1. Wprowadzenie
6.3.2. Zakażenie (infekcja)
6.3.3. Wylęganie (inkubacja)
6.3.4. Wystąpienie objawów (symptomacja)
6.4. Rola środowiska zewnętrznego i czasu w procesie chorobowym
6.4.1. Wprowadzenie
6.4.2. Wpływ środowiska zewnętrznego na gospodarza
6.4.3. Wpływ środowiska zewnętrznego na patogena
6.4.4. Czynnik czasu w procesie chorobowym
6.4.5. Interakcja między gospodarzem, patogenem, środowiskiem i czasem
VII. Ochrona przed chorobami (zwalczanie chorób)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Integrowana ochrona i strategia ochrony przed chorobami
7.3. Taktyka (metody) ochrony roślin przed chorobami
7.3.1. Wprowadzenie
7.3.2. Metoda hodowli odpornościowej
7.3.3. Metoda agrotechniczna (hylotechniczna)
7.3.4. Metoda kwarantanny
7.3.5. Metoda biologiczna
7.3.6. Metoda mechaniczna
7.3.7. Metoda fizyczna
7.3.8. Metoda chemiczna
VIII. Zarys metod badań fitopatologicznych
CZĘŚĆ DRUGA
IX. Choroby owoców i nasion
9.1. Wprowadzenie
9.2. Choroby niepasożytnicze
9.3. Mumifikacje
9.3.1. Mumifikacja żołędzi / Mummification of acorn
9.3.2. Mumifikacja nasion brzozy / Mummification of birch seeds
9.4. Zgnilizny owoców i nasion
9.4.1. Czarna zgnilizna żołędzi / Black rot of acorns
9.4.2. Żółta zgnilizna żołędzi / Yellow rot of acorns
9.4.3. Brunatna zgnilizna żołędzi / Brown rot of acorns
9.5. Bezpłodność
9.5.1. Bezpłodność świerka / Infertility of spruce
9.5.2. Bezpłodność topoli i olszy / Infertility of poplar and alder
9.6. Plamistość
9.6.1. Fomoza żołędzi / Phomopsis lesions of acorns
9.6.2. Antraknoza orzecha włoskiego / Walnut anthracnose, Walnut black spot
9.6.3. Plamistość skrzydlaków klonu / Acer wings spot
9.6.4. Plamistość skrzydlaków jesionu / Heterosporium leaf spot
9.6.5. Antraknoza żołędzi i bukwi / Anthracnose of acorns and beechnuts
9.6.6. Rizoktonioza żołędzi i bukwi / Rhizoctonia rot of acorns and beechnuts
9.6.7. Pleśnienie owoców i nasion / Fruit rots and seed molds
X. Choroby kiełków i siewek
10.1.Wprowadzenie
10.2. Niepasożytnicze choroby siewek
10.3. Choroby siewek powodowane przez nicienie
10.4. Choroby siewek powodowane przez grzyby
10.4.1. Zgorzel siewek / Seedling damping off
10.4.2. Pleśnienie dębu / Rosellinia root rot, Ring-dying disease
10.4.3. Przewężenie podstawy łodygi / Strangling disease
10.4.4. Dławienie siewek / Strangling disease
XI. Choroby igieł
11.1. Choroby niepasożytnicze
11.2. Choroby wirusowe
11.3. Choroby powodowane przez grzyby
11.3.1. Choroby igieł sosny
11.3.2. Osutki świerka
11.3.3. Rdze świerka / Chrysomyxa rusts of spruce
11.3.4. Osutki jodły
11.3.5. Rdze igieł jodły
11.3.6.Osutki modrzewia
11.3.7. Rdze igieł modrzewi
11.3.8. Osutki daglezji
11.3.9. Zamieranie igieł choiny / Needle blight of hemlock
11.3.10. Brunatnienie łusek żywotnika / Cedar needle blight, Keithia needle blight
XII. Choroby liści
12.1.Wprowadzenie
12.2. Choroby niepasożytnicze
12.3. Choroby wirusowe
12.4. Choroby powodowane przez bakterie
12.4.1. Wprowadzenie
12.4.2. Bakteryjna zgorzel orzecha włoskiego / Walnut bacterial blight
12.4.3. Bakteryjna plamistość liści i pędów morwy / Bacterial blight of mulberry
12.4.4. Bakterioza lilaka / Bacterial blight of lilac
12.5. Choroby powodowane przez grzyby
12.5.1. Zewnętrzniaki workowe / Leaf curl diseases
12.5.2. Mączniak prawdziwy dębu / Oak powdery mildew
12.5.3. Sadzowatość liści i igieł / Sooty mold
12.5.4. Choroby topoli
12.5.5. Choroby wierzby
12.5.6. Antraknoza (plamistość zgorzelowa) / Plane anthracnose
12.5.7. Smołowata plamistość klonu i wierzby / Tar spot of maple, Sycamore tarspot
12.5.8. Inne choroby liści
XIII. Choroby gałęzi i pni drzew iglastych
13.1.Wprowadzenie
13.2. Rdza kory sosny zwyczajnej / Scots pine blister rust
13.3. Rdza kory wejmutki, rdza wejmutkowo-porzeczkowa / White pine blister rust
13.4.Inne rdze na korze sosen
13.5. Rak odziomka sosny / Crumenulopsis canker of pine
13.6. Żywiczny rak sosny / Pitch canker of pine
13.7. Rdza jodły i goździkowatych (rak jodły) / Broom rust of fir
13.8. Rak modrzewia / Larch canker
13.9. Gruzełek świerka / Nectria canker of spruce
13.10. Zamieranie pędów sosny / Brunchorstia dieback, Cenangium dieback
13.11. Zamieranie wierzchołków pędów sosny / Diplodia blight of pine
13.12. Skrętak sosny / Pine twisting rust
13.13. Zgorzel pędów świerka / Sirococcus tip blight
13.14. Przewężenia pędów daglezji / Phacidiopycnis cankers of conifers
13.15. Zgorzel pędów drzew iglastych / Phomopsis canker of conifers
13.16. Zgorzel pędów drzew iglastych / Pestalotiopsis blight of conifers
13.17. Zamieranie pędów żywotnika / Kabatina blight of Cupressaceae
13.18. Zamieranie pędów jałowca / Kabatina blight of juniper
13.19. Rdze kory jałowca / Gymnosporangium rusts of juniper
XIV. Choroby gałęzi i pni drzew liściastych
14.1. Choroby powodowane przez bakterie
14.1.1. Zaraza ogniowa / Fire blight
14.1.2. Bakteryjne więdnięcie wierzby / Watermark disease
14.1.3. Rak bakteryjny jesionu / Bacterial canker of ash tree
14.1.4. Rak bakteryjny topoli / Bacterial canker of poplar
14.2. Choroby powodowane przez grzyby
14.2.1. Gruzełek cynobrowy / Coral spot, Nectria canker
14.2.2. Zgorzel pędów wierzby i czarny rak wierzby / Willow scab and willow black canker
14.2.3. Pomór topoli / Poplar canker, Poplar dieback, Dothichiza canker
14.2.4. Zgorzel kory topoli / Poplar scab
14.2.5. Zgorzel kasztana (rak kasztana) / Chestnut blight
14.2.6. Zamieranie pędów dębu / Bark canker of oak, Bark dieback of oak, Bot canker of oak, Botryosphaeria canker
14.2.7. Zamieranie jesionu / Ash dieback, Chalara ash dieback
XV. Choroby pnia drzew leśnych
15.1. Choroby powodowane przez bakterie
15.2. Choroby powodowane przez grzyby
15.2.1. Rak tarczowaty topoli / Target canker disease
15.2.2. Rak gruzełkowy drzew liściastych / Nectria canker, Bark disease
15.2.3. Zgnilizna biała jamkowata sosny (= huba sosny) / Red ring rot
XVI. Choroby korzeni
16.1.Wprowadzenie
16.2. Choroby powodowane przez bakterie
16.2.1. Guzowatość korzeni / Crown gall
16.3. Choroby powodowane przez grzyby
16.3.1. Opieńkowa zgnilizna korzeni / Armillaria root disease
16.3.2. Huba korzeni / Annosus root disease
16.3.3. Inne choroby korzeni
XVII. Mykoryzy a choroby roślin drzewiastych
17.1. Mykoryza – wstęp
17.2.Ektomykoryza
17.3.Ektendomykoryza sosny i modrzewia
17.4. Mykoryza arbutoidalna
17.5. Mykoryza monotropoidalna
17.6. Mykoryza arbuskularna
17.7. Mykoryza storczykowatych
17.8. Mykoryza erykoidalna
17.9. Ciemnostrzępkowe grzyby endofityczne
17.10. Rola grzybów mykoryzowych i mykoryz w biologicznej ochronie drzew przed patogenami
XVIII. Choroby systemiczne
18.1. Choroby powodowane przez bakterie
18.1.1. Żółtaczka wiązu (nekroza łyka wiązu) / Elm yellows (Elm phloem necrosis)
18.2. Choroby powodowane przez grzyby
18.2.1. Holenderska choroba wiązów / Dutch elm disease, DED
18.2.2. Zamieranie dębów / Oak wilt
18.2.3. Więdnięcie drzew liściastych / Verticillium wilt of shade trees
18.2.4. Srebrzystość liści / Silver leaf disease
18.3. Choroby powodowane przez nicienie – więdnięcie sosny / Pine wilt disease
XIX. Choroby wieloczynnikowe
19.1. Zamieranie brzozy / Birch decline, Birch dieback
19.2. Zamieranie dębu / Oak decline
19.3. Zamieranie jodły / Fir decline
19.4. Zamieranie jaworu / Sycamore decline and dieback
XX. Zgnilizny drewna
20.1.Wprowadzenie
20.2.Istota zgnilizny
20.3. Podział zgnilizn drewna
20.3.1. Wprowadzenie
20.3.2. Zgnilizna brunatna
20.3.3. Zgnilizna biała jednolita
20.3.4. Zgnilizna biała jamkowata
20.3.5.Zgnilizna szara
20.4. Metody wykrywania zgnilizn drewna i identyfikowania ich sprawców
20.5. Zgnilizna brunatna drewna drzew iglastych i liściastych
20.6. Biała niejednolita zgnilizna drewna
20.7. Zgnilizna biała jednolita drewna drzew iglastych
20.8. Zgnilizna biała jednolita drewna drzew liściastych
20.9.Szara zgnilizna drewna
20.10. Zgnilizny drewna w budynkach
20.11. Zwalczanie zgnilizn i ochrona drewna
20.12. Prawnie chronione gatunki grzybów rozkładających drewno
XXI. Przebarwienia drewna
21.1.Wprowadzenie
21.2. Sinizna
21.3. Brunatnienie
21.4. Czerwień bielu
21.5. Inne barwice
21.6. Pleśnienie drewna
Literatura
Indeks
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Generacja i synteza częstotliwości
wyd. 1, 2016,
166 str
format B5,
oprawa miękka
ISBN 978-83-64758-33-1
autor Wojciech Przegon
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Geodezja rolna i architektura krajobrazu w kształtowaniu przestrzeni rurystycznej. Teoria, badania, aplikacje
wyd. 1, 2016,
166 str.
format B5,
oprawa miękka
ISBN 978-83-64758-33-1
Monografia prezentuje fragmenty badań naukowych z zakresu geodezji rolnej, gospodarki przestrzennej i architektury krajobrazu. Interdyscyplinarne badania relacji zachodzących pomiędzy niniejszymi zagadnieniami, uzupełnione o problematykę dziedzictwa kulturowego oraz kwestie środowiskowo-krajobrazowe obszarów wiejskich i miejskich, są ważne i potrzebne w perspektywie racjonalnego rozwoju i zagospodarowania przestrzeni.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Geografia lasów Polski
wyd. 1, 2006,
208 str
format B5,
oprawa miękka
ISBN 83-60633-05-3 (978-83-60633-05-02)
autor Ewa Sikorska
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Historia ogrodów. Skrypt dla studentów kierunku ogrodnictwo
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Inwentaryzacja lasu. Przewodnik do ćwiczeń terenowych z urządzania lasu
wyd. 1, 2006,
162 str
format B5,
oprawa twarda
ISBN 83-921627-5-7
autor Jan Banaś, Janusz Żuchowski, Krystyna Przybylska, Robert Zygmunt, Stanisław Zięba
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Inżynieria i budownictwo leśne
wyd. 2, 1995,
643 str.
format B5,
oprawa miękka
ISBN 83-86524-06-5
Zakres tematyczny skryptu jest dostosowany do programu nauczania przedmiotu inżynieria leśna na wydziałach leśnych uczelni rolniczych. Obejmuje podstawowy materiał kursowy, a także wykłady uzupełniające. Znalazły się w nim syntetycznie ujęte wiadomości z trzech rozległych dziedzin: budownictwa ogólnego, komunikacyjnego i wodnego, poszerzone o tematy specyficzne dla gospodarstwa leśnego.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Inżynierskie i magisterskie prace dyplomowe na rolniczych kierunkach studiów
Franciszek Rudnicki, Dariusz Jaskulski, Iwona Jaskulska
2023
195
978-83-66530-79-9
Rodzaj oprawy | Oprawa miękka |
Wymiary | 160 x 235 mm |
Wydanie | 1 |
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni